Google+

lördag 3 oktober 2009

Mina brödgömmor

Vi har länge, länge haft brödet liggande på köksbänken i sin påse och det har sett ganska tråkigt ut. Så av en slump hittade jag precis en sådan plåtburk jag varit ute efter; bland min pappas verktyg! Han hade en massa borr och andra metallsaker i den, men lyfte jag helt sonika över till en plastbytta istället och rusade in och diskade av den för att se hur illa däran den var. Och visst är den lite sliten, men det tycker jag bara bidrar till charmen med den.

För några veckor sedan letade jag efter några krukor i gamla stugan och såg då en stor gammal järngryta (Kockum), jättesmutsig och lite rostig, men jag tog i alla fall med den in. Med vatten och olja har den blivit betydligt finare och numer förvaras hårt bröd i den. Tidigare hade vi det i en plåtburk, men den var lite svår för barnen att öppna och i minsta laget för oss. I den här grytan får vi plats med i alla fall fyra sorters hårt bröd, så att det passar alla.... och en annan sak, den står där den står...

Eftersom burken och grytan matchade varandra, så står de nu på ett gammalt bord, vi fått från mon mormors gamla hem. Nära bordet och lägre än köksbänken, så alla lätt kan nå dem. Jag gjorde också ett nytt brödfat, som passar in i vårt kök bättre än vårt förra....




Nu gäller det bara att fylla på med bröd också då. Jag har inte varit någon brödbagare, när man prövar sig själv, så inser man hur kul och gott det är. Och även om man fortfarnade bara kan kalla mig glad amatör, så har jag hittat två favoriter, ett som kallas Lergrytekubb och sedan bagels. Det första har jag fastnat för dels för att det är gott men kanske minst lika mycket därför att det är enkelt att göra. Begels är det mycket mer handpåläggning med, men det är det absolut värt. Det är vansinnigt gott, helt enkelt. Nedan finns recept

Lergrytekubb

50 gr. jäst
5 dl ljummet vatten
0,75 dl mörksirap
1,5 msk soja
1 msk brödkrydda
1,5 tsk salt
9 dl fint rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl
2 msk farinsocker
ca 1 dl lingonsylt

Sänk ner legytan i vatten i minst 20 minuter. Under tiden...

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda. Tillsätt de övriga ingredienserna, men spara lite vetemjöl. Arbeta ihop till en deg och tillsätt mer vetemjöl tills degen släpper bunken. Arbeta degen ordentligt (helst i hushållsassistent).

Ta upp degen och forma den till ett bröd på mjölat bakbord. Ta upp lergrytan och pensla insidan med olja. Glöm inte att pensla locket. Lägg i brödet och låt stå och jäsa i kall ugn i ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 150 grader och låt stå i två timmar. Ta ut grytan och låt brödet vila en stund. Ta ur brödet ur grytan och vira in det i bakhanddukar och låt det kallna.

Ät och tig!
(Ja, det stod så i receptet...)
Förutom lingonsylten har jag även testat valnötter, aprikoser, pumpafrön och tranbär och det blir bra det också.

Imorgon tänkte jag ge mig på ett annat recept på surdegsbröd. Det förra blev inget vidare, men det vore så roligt att kunna göra det. Man ska kunna göra knäckebröd av det här också, så det måste jag testa...

1 kommentar:

Älfgärdet sa...

Jag som har en lergryta nånstans i gömmorna! Banne mig ska jag inte ta & leta upp den. Gillar dina plåtburkar & grytor MYCKET! Minns när jag ser din burk att jag faktiskt har en emaljerad burk som jag köpte för länge länge sedan på en auktion, i de gul gröna färgerna med inskriptionen bröd. Var kan den ha tagit vägen??? Det är ganska så trist med dessa brödpåsar på bänken...